Kirjoituskutsut

Tahitiin voi jatkuvasti ehdottaa artikkeleita julkaistavaksi mistä tahansa taidehistorian alaan liittyvästä aiheesta. Ole yhteydessä artikkeliasi tai artikkeli-ideaasi koskien julkaisun päätoimittaja Roni Gréniin (roni.gren@utu.fi) tai toimitussihteeri Linda Leskiseen (linda.leskinen@helsinki.fi).

 

Voimassa olevat teemoitellut kirjoituskutsut:


Taide, taikuus ja yliluonnollinen

Tahiti – taidehistoria tieteenä -lehden teemanumero

Viimeksi kuluneiden 25 vuoden aikana monien aiemmin marginaalisten tutkimuskohteiden kuten magian ja esoteeristen alojen akateeminen tutkimus on yleistynyt ja normalisoitunut monilla tieteenaloilla.

Tutkimuksen vilkastuminen on tuottanut laajamittaisesti uusia alkuperäislähteiden editioita, tieteellistä standardisointia ja terminologisia välineitä, jollaisista vuonna 1998 ilmestyneen, uraa uurtaneen Taide ja okkultismi -teoksen kirjoittajat saattoivat vain haaveilla.

Samaan aikaan menneiden aikojen uskomukset ja niistä tehdyt tulkinnat ovat tulvineet nykykuluttajat arkipäivään jatkuvasti monimuotoistuvilla tavoilla. Rooli- ja konsolipelit, elokuvat ja tv-sarjat kierrättävät ja muokkaavat edelleen käsityksiä esoteeristen virtausten ja yliluonnollisten ilmiöiden historiallisista rooleista ja sosiaalisista lokeroista.

Haemme syksyllä 2018 ilmestyvään teemanumeroon kirjoituksia taiteen ja visuaalisen kulttuurin, niin korkean kuin populaarin, suhteesta taikuuteen, esoteeriseen ja yliluonnolliseen. Toivotamme tervetulleeksi esimerkiksi seuraaviin aihepiireihin liittyvät kirjoitukset:

- Taide ja magia: kuvien, merkkien ja visuaalisten symbolien käyttö maagisiin tarkoituksiin.
- Taide ja esoteeriset liikkeet: taide, kuvat ja symbolit esoteeristen ja okkultististen liikkeiden käytössä.
- Magian, okkultismin ja yliluonnollisen representaatiot taiteessa, visuaalisessa kulttuurissa ja nykyisessä populaarikulttuurissa.
- Esoteerinen, taikuus ja teoria: Miten lähestyä ja käsitellä esoteerisia tutkimusaiheita ja alan kehittyvää tutkimusterminologiaa?

Tieteellisten artikkeleiden ohella otamme mielellämme vastaan aihepiiriin liittyviä kirja-arvioita, kolumneja ja reportaaseja.

Julkaisuun otettavien tieteellisten artikkelien toivottu laajuus on noin 15–20 liuskaa (enimmillään 40 000 merkkiä). Vapaamuotoisemmat tekstit, mukaan lukien kirja-arvostelut, ovat toivotulta pituudeltaan noin 2–10 liuskaa (enimmillään 20 000 merkkiä). Tekstejä voi tarjota sekä suomeksi että ruotsiksi. Yksityiskohtaisemmat ohjeet kirjoittajille löytyvät osoitteesta: http://tahiti.fi/yleinen/toimitus/ohjeita-kirjoittajille/.

Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan numeroon, ota yhteyttä 30.11.2017 mennessä numeron päätoimittaja Lauri Ockenströmiin (lauri.ockenstrom@jyu.fi). Valmiit artikkelit tulee toimittaa viimeistään 30.3.2018 mennessä Tahitin toimitussihteeri Linda Leskiselle osoitteeseen linda.leskinen@helsinki.fi.